sreda, 25 maj 2016 07:50

Svilajnac: Orkestar "Stanislav Binički" otvara "Sinđelićeve dane"

Tradicionalna kulturna manifestacija 21. Sinđelićevi dani 2016, posvećena legendarnom resavskom vojvodi i jednom od najvećih junaka srpske istorije Stevanu Sinđeliću i resavaskim junacima izginulim u borbi protiv Turaka na Čegru kod Niša, počeće 30. maja, a otvoriće ih Vojni orkestar "Stanislav Binički".

 

Otvaranje manifestacije je u 20 sati u rodnoj kući Stevana Sinđelića u selu Grabovcu, a solisti su Merima Njegomir, Vesna Dimić i Biljana Petković, saopštila je danas Skupština opštine Svilajnac, koja je pokrovitelj manifestacije.

 

Manifestacija završava 5. juna kabareom Gorana Sultanovića "Ja pevam svoj bluz".

 

Manifestacija obuhvata sve oblike kulturno umetničkog stvaralaštva i ove godine je pripremljen bogat program, navedeno je u saopštenju.

 

Drugog dana manifestacije, 31. maja, u selu Vojska, od 20 sati biće izvedena monodrama Milovana Vitezovića "Mudri i junačni vojvoda Janko Katić", glumac Aleksandar Dunić, a u Centru za kulturu u Sviljancu sat kasnije je koncert "Music Around the Worid", Miško Plavi tri.

 

Prvog juna na programu je Gala koncert Konstantin Kostjukov i solista Baleta Narodnog pozorišta a 2. juna Boegradsko narodno pozorište izvešće predstavu "Berlinski zid" Željka Hubača, režija Milan Nešković.

 

U okviru manifestacije, 3. juna u Centru za kulturu biće upriličena izložba modernog dizajna i izvedena predstava "Voz" Kormak Makarti, režija Voja Brajović, glume Brajović i Sergej Trifunović.

 

Na Trgu Mare Resavkinje, u 12 sati je koncert izneneđenja a na Trgu Stevana Sinđelića od 20 sati koncert folklora.

 

Omladinsko amatersko pozorište, 5. juna izvešće predsavu "Povratak u OZ", režija Mladen Miljković.

 

Udruženje ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka i poštovalaca "Stevan Sinđelić", 31.maja organizuje odlazak u Niš, na obeležavanje "Boja na Čegru".

 

Knez, resavski vojvoda, junak Prvog srpskog ustanka i jedan od najveći junaka srpske istorije Stevan Sinđelić, poginuo je 1809. godine braneći šanac na Čegru kod Niša.

 

"Uvidevši da će izgubiti bitku od Turaka barutom je digao u vazduh utvrđenje", zapisali su hroničari tog vremena.

 

"U eksploziji su izginuli njegovi vojnici, kao i veliki broj Turaka".

 

Autor. Tanjug

Read 734 times

Pogedajte srodne vesti >>>

uzivofilmovi