ponedeljak, 23 maj 2016 04:49

Svilajnac: Izložili stoku, opština ih častila sa 20.000 RSD

Skupština opštine Svilajnac nagradila je sa po 20.000 dinara poljoprivrednike koji su izlagali stoku na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

 

Sredstva su iz budžeta a daju se "kao podrška i doprinos razvoju stočarstva i posticaj za ostavrivanje uspešnih rezultata i u budućnosti", navodi se u obrazloženju odluke.

 

Stočari Resave, među najtrofjenijim na dosadašnjim Međunarodnim poljoprivrednim sajmovima u Novom Sadu, ove godine su učestovati sa 15 junica simentalske rase i četiri konja rase lipicanera. 

 

Vlasnici junica su: Milan Rajković, Marko Đudić, Dragan Todorović, Dijana Stevanović, Dragiša Nikolić, Dragan Ristić i Poljoprivredno veterinarska škola koja je na juče završenom sajmu učestvovala sa tri grla, a lipicanera Konjički klub "Mara Resavkinja". 

 

Srebrne medalje, kao pratilje šampionki u kategoriji junica simentalske rase, dobile su junice Dragana Todorovića iz Dublja i Bobana Ristića iz sela Bobova. 

 

Opština Svilajnac je nagrađena Srebrnim šampionskim peharom za izložene kolekcije junica. 

 

Predsednik Skupštine opštine Svilajnac doktor veterine Vladan Rajković, koji je primio pehar ispred opštine, ocenio je da je "ove godine konkurencija bila jaka, i da je dobro što Svilajnac održava kontinuitet u razvoju stočarstva čime se nameće kao lider u ovoj oblasti u regionu i šire". 

 

Doktor veterine Miroslav Marinković je dodao da se "poslednjih godina u Svilajncu radilo planski na stvaranju trajnog kvaliteta grla a onda i nagarade ne izostaju". 

 

Na dosadašnjim sajmovima u Novom Sadu, uzgajivači goveda simentalske pasmine iz Resave osvojili najviša priznanja, posebno za izložene junice simentalske pasmine i kolekcije od po pet elitnih grla. 

 

Prošle dve godine zbog katastrofalne poplave koja je zadesila Svilajnac nisu učestovali, a tri godina pre tog bili su svake godine apsolutni šamiponi u govedarstvu Novosadskog sajma a predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović je dobitnik Plakete sajma "za doprinos razvoju stočarstva" u ovom kraju. 

 

Opštinska uprava Sviljanca dobitnik je Zlatnog šampionskog pehara za izložene junice simentalske pasmione 2013. godine. 

 

Odlazak na sajam, po pravilu, finansira Skupština opštine iz budžeta.

 

Izvor: Tanjug

Read 749 times

Pogedajte srodne vesti >>>

uzivofilmovi