četvrtak, 19 maj 2016 05:57

Svilajnac: Olakšice za domaćine

SVILAJNAC - U ovoj opštini 350 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava ima 1.700 krava simentalske rase sa "hb" brojem, što im omogućava da kod Ministarstva poljoprivrede konkurišu za subvencije od 25.000 dinara po grlu.

 

Inače, broj goveda na ovoj teritoriji je povećan zahvaljujući tome što je 2010. opština uvezla 280 steonih junica iz Nemačke, od kojih je 250 stiglo kao plod saradnje sa resornim ministarstvom, a 30 junica su poljoprivrednici kupili na kredit. Kada je lokalna samouprava videla da je ova mera dala rezultate, preduzela je i niz drugih koraka kako bi pomogla poljoprivrednicima.

 

- Za razvoj govedarstva je izuzetno važno i besplatno osemenjivanje krava, što realizujemo sa Fondom za razvoj poljoprivrede. Za sva umatičena grla stočari imaju pravo na regres od 1.500 dinara, pa smo za četiri godine zabeležili povećanje njihovog broja za 400 - kaže Goran Despotović (na slici), pomoćnik predsednika opštine zadužen za poljoprivredu, ističući da veliku pomoć domaćinima u prolećnoj setvi predstavljaju i beskamatni krediti za registrovana gazdinstva.

 

Lokalna samouprava, naime, svake godine obezbeđuje 100 kredita u visini od 300.000 dinara, sa rokom dospeća od devet meseci, a kamatu plaća opštinski Fond za razvoj poljoprivrede. Pored toga, za stočare, ratare i pčelare redovno organizuju stručne ekskurzije u zemlje Evropske unije, pa je tokom poslednjih šest godina više od 500 poljoprivrednika bilo u poseti kolegama po Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

 

Izvor: Novosti

Read 902 times

Pogedajte srodne vesti >>>

uzivofilmovi