subota, 19 avgust 2017 05:10

DRENOVAC KOD PARAĆINA: Zadruga protiv nakupaca! Featured

Meštani sela Drenovac kod Paraćina udruženi traže kupce. Planiraju otkup voća, povrća, stoke i tovljenih svinja.

 

 

DOK prikupljaju papire za registraciju prve Zemljoradničke zadruge u Pomoravskom okrugu, koja će uskoro početi s radom, žitelji Drenovca kod Paraćina, traže potencijalne kupce. Meštani ovog sela poznatog po proizvodnji paprike uređuju prostorije gde će smestiti zadrugu, u kojoj planiraju otkup i plasman voća, povrća i stoke, pre svega tovljenih svinja.

 

 

Vršilac dužnosti nove zadruge Dragiša Obradović kaže da je u planu i izgradnja prerađivačkih kapaciteta i hladnjače, zašto će zadrugari konkurisati kod nadležnog ministarstva za sredstva.

 

- Ostvarili smo kontakte sa Mesnom industrijom "Mitros" iz Sremske Mitrovice, koju vode biznismeni iz Austrije. Oni su posetili mini farme tovljenih svinja na ovom području i zadovoljni su kvalitetom i količinom koja se nudi i spremni su da vrše otkup preko zadruge u Drenovcu - tvrdi Obradović.

 

Poljoprivredni stručnjaci tvrde da bez zadruga jedino dobro prolaze nakupci, prekupci i drugi mešetari, koji koriste težak položaj poljoprivrednika. Kako ističu, zadruge su izvanredne institucije u borbi protiv sive ekonomije i potencijal za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje.

 

- Zadruge obezbeđuju sigurnu egzistenciju lokalnom stanovništvu koje se bavi poljoprivredom, mladi bi ostajali na selu, lakše bi se dolazilo do donacija, kredita a i povećao bi se obim poljoprivredne proizvodnje kome teži država.

 

OČEKUJU I HEKTARE

 

ZADRUGA će raditi u zgradi bivše Zemljoradničke zadruge, koja je vraćena vlasnicima, a oni su je dali novoj zadruzi na korišćenje na deset godina uz obavezu da je zadrugari obnove i održavaju. Zadrugari se nadaju da će im i država dati na korišćenje oko 40 hektara zemljišta, nekadašnje zadruge sa ekonomijom.

 

Izvor: Večernje novosti

Read 1293 times

Pogedajte srodne vesti >>>

uzivofilmovi