sreda, 15 januar 2014 23:16

Jagodinci su najinteligentniji

Više od 40 odsto svih građana Srbije koji su se testirali u ”Mensi” dokazali su da su - genijalci! Iako praksa kaže da IQ proveravaju uglavnom oni koji već misle da su mnogo pametni, a ostali ovu ”egzibiciju” izbegavaju, prosečni srpski rezultati su, ipak, bolji nego prethodnih godina.

 

Jagodinci su se pokazali kao najpametniji i ostvarili prolaznost od 62,5 odsto. Rumljani su najviše podbacili, pa je test prošlo deset odsto kandidata. Iznad republičkog proseka bili su i stanovnici Beograda, Novog Sada, Niša, Kraljeva, Požarevca, Šapca, Pančeva i Smederevske Palanke. Ispod proseka bili su Smederevo (15,38), Aranđelovac (18,18), Čačak (25,71), Prokuplje (33,33) i Kruševac (40).

 

- Osim redovnih testiranja, organizovali smo i ovo, povodom Meseca inteligencije, koji je međunarodna akcija. Obišli smo 15 gradova u Srbiji u kojima se testiralo 677 kandidata - kaže za ”Novosti” Jovan Aleksić iz ”Mense”. - Ispostavilo se da su rezultati ove godine bolji nego prethodnih. Tako je 2010. godine, nakon testova u 14 gradova, trećina kandidata stekla uslov za članstvo u ”Mensi”. Rezultati 2011. godine pokazali su da je prosečna prolaznost bila 39 odsto, a poslednji test je dao za skoro dva odsto bolji uspeh.

 

Da bi kandidat dobio člansku kartu ove elitne družine potrebno je da ima IQ bar 148 po Katelovoj ili 131 po Vekslerovoj skali.

 

- Ovako visok koeficijent inteligencije ima tek dva odsto svetske populacije - objašnjava dr Ranko Rajović, saradnik ”Mense”. - Taj procenat je isti i u selu i u gradu, i među visokoobrazovanima, kao i kod nepismenih. Nema razlike ni između muškaraca i žena. Na testiranje izađu oni koji su već prilično sigurni u sopstvenu inteligenciju, ali dvocifrena prolaznost ne znači da je to opšte stanje cele nacije.

 

Na testiranja se u Srbiji većinom prijavljuje studentska populacija.

 

TESTIRANO VIŠE OD 15.000 LjUDI

 

PROLAZNOST na testovima u Srbiji je iznad evropskog proseka i od kada ”Mensa” postoji kod nas, testirano je više od 15.000 ljudi. Da su genijalci dokazalo je gotovo 7.000 ljudi, a ovo društvo najinteligentnijih ima više od hiljadu formalnih članova.

Izvor: Večernje novosti

Read 1246 times

Pogedajte srodne vesti >>>

uzivofilmovi