subota, 05 novembar 2016 16:45

Ruske bespilotne letelice nad Pasuljanskim livadama

Pripadnici Vojske Srbije imali su i jedinstvenu priliku da vide bespilotne letelice Ruske Federacije, dva drona, ali i specijalnu letelicu „tahion“. Novinari Sputnjika imali su ekskluzivno pravo da prisustvuju ovom događaju.

Trećeg dana međunarodne vojne vežbe „Slovensko bratstvo 2016“ na poligonu Pasuljanske livade, ruska vojska demonstrirala je let svojih bespilotnih letelica, ali su održane i taktičke vežbe sa bojevim gađanjem.

Vežbama na poligonu kod Despotovca pored predstavnika Vojske Ruske Federacije i vojske Belorusije prisustvovali su i načelnik Vojske Srbije general Ljubiša Diković, zamenik komandanta specijalne brigade Vojske Srbije pukovnik Miroljub Čupić, komandant kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Marinko Pavlović i komandant specijalne brigade vojske Srbije general Zoran Veličković. Taktička vežba sa bojevim gađanjem održana je u cilju demonstracije borbe protiv terorista na zemlji. Pripadnici mehanizovanog voda 16. mehanizovanog bataljona Vojske Srbije pokazali su uvežbavanje jedinica u taktičkim radnjama i postupcima na terenu. Komandant specijalne brigade Vojske Srbije Zoran Veličković za Sputnjik je rekao da su ovo su samo pripreme za finalnu vežbu u okviru „Slovenskog bratstva 2016“.

 „Pripreme za ovakve međunarodne vežbe traju i po godinu dana. Ovo je dragoceno iskustvo za nas oficire, ali i za vojnike. Verujem da su i vojnici Ruske Federacije i Belorusije puni utisaka“, rekao je Veličković. Inače, pripadnici Vojske Srbije imali su i jedinstvenu priliku da vide bespilotne letelice Ruske Federacije, dva drona, ali i specijalnu bespilotnu letelicu „tahion“. Po scenariju vežbe,„tahion“ je obavio izviđanje neprijateljskih položaja. Reč je o letelici koja je prvi put prikazana 2014. godine, a iste godine je uvedena u naoružanje u Istočnom vojnom okrugu Rusije. „tahion“ se koristi u dnevnom i noćnom izviđanju, ali i za prenos slike i kao relej za internu komunikaciju.  Na kraju današnje vežbe usledilo je artiljerijsko bojevo gađanje pripadnika Vojske Srbije, Ruske Federacije i Belorusije.

 

Izvor: Sputnjik

Read 1235 times

Pogedajte srodne vesti >>>

uzivofilmovi