Danas počinje trodnevna manifestacija Moto skup 2017, koja će trajati od 16. do 18. juna, i koja se po šesti put održava u Ćupriji. Pored bogatog sadžaja namenjenog za ljubitelje dvotočkaša, publiku će zabavljati i bogat muzički sastav sastavljen od poznatih bendova kao što su: Atomsko Sklonište, Osvajači, Deca Loših Muzičara, Dža ili Bu, Cesium Bend, Bluz Mašina i dr.


Organizatori su objavili sledeći program ove manifestacije:

 

**PROGRAM MOTO SKUPA**

 

--16ti (petak)--

 

10h OTVARANJE MOTO KAMPA

16h BAJKERSKI RUČAK

 

20h OSVAJAČI

22h DECA LIŠIH MUZIČARA-DLM

00h Cesium bend- Velika Plana

 

-17ti (subota)-

 

9h DORUČAK

11h IZLET (Manastir Ravanica,muzej ugljarstva S.Rudnik,Spomen park boja na Ivankovcu) ukupno 36km

16h RUČAK

17h BAJKERSKE IGRE

18.30h DEFILE GRADOM

 

19.30h DŽA ILI BU

21h ATOMSKO SKLONIŠTE

23.30h BEND IZNENADJENJA

1.30h Bluz mašina-Beograd

 

-18ti (nedelja)-

 

10h DORUČAK I ISPRAĆAJ GOSTIJU

Jagodinska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) saopštila je da 26 firmi u ovom gradu traži radnike željne posla.

Potrebno je 300 zanatlija, najviše u zanimanju bravara, automehaničara, vozača, autoelektričara, šivača – krojača, mesara, molera, prodavača, konobara.

O kojim firmama je reč, znaće se u sredu, na Sajmu zapošljavanja koga organizuje filijala u Kulturnom centru od 10 do 13 sati a prisustovaće joj i direktor NSZ Zoran Martinović, navodi se u saopštenju koje potpisuje načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere Smiljana Krstić.

Poslodavci su prijavili i potrebe za komercijalistima, radnicima u oblasti saobraćaja, prehrambene i tekstilne industrije, osiguranja, trgovine, ugostiteljstva.

Filijala NS će poslodavcima na sajmu ponuditi besplatnu profesionalnu selekciju prilikom izbora kandidata i mogućnost korišćenja finansijskih olakšica prilikom zapošljavanja, stoji u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Protest "Protiv diktature i sistema" najavljen je za ponedeljak 10. april u 18 časova u kod spomenika u centru Paraćina.

Kako je navedeno na društvenoj mreži "facebook" ovaj protest ima za cilj ispunjenje sledećeh zahteva:

- Kompletna smena vlasti

- Oslobađanje medija od partijske kontrole

- Obustavu sprovođenja mera štednji kroz plate i penzije te svako dalje ugrožavanje socio-ekonomskih uslova. Ovo zahtevamo jer problem ne vidimo samo u trenutnoj vlasti nego u celokupnom ekonomskom sistemu koji ova vlast podržava.

- Smena članova RIK, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog Suda

- Smena članova REM zbog nereagovanja na više stotina prijava ;

- Smena Maje Gojković, predsednice Narodne skupštine, zbog blokade rada Narodne skupštine

- Smena glavnog i odgovornog urednika RTS-a i urednika informativnog programa RTS-a, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata

- Smena v.d. glavnog i odgovornog urednika prvog programaRTV, i v.d. direktora programa.

 

 

Izvor: Pomoravske vesti

Fabrika turske kompanije “Tibet Moda” u Ćupriji, koja je otvorena prošle godine i počela rad sa sto radnika, traži novih 50 šivača konfekcije.

 

Ovu potrebu za radnicima “Tibet Moda” iskazala je danas na Sajmu zapošljavanja Filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) u Jagodini, koji se održava u Ćupriji u okviru 5. Regionalnog sajma obrazovanja.

 

Na sajmu učestvuju 24 poslodavca iz Ćuprije koji su prijavili 135 slobodnih radnih mesta.

 

Uz “Tibet Modu”, najviše radnika, 20 u proizvodnji, traži firma “Standard Furniture Serbia” iz Ćuprije, “IN Group Ðorđević” Ćuprija 11 i DPP “Plan” osam.

 

Najveći broj prijavljenih potreba za zapošljavanjem bio je u oblasti saobraćaja, prehrambene i tekstilne industrije, trgovine i ugostiteljstva, osiguranja.

 

A najveće interesovanje poslodavaca je bilo za prijem radnika u zanimanjima: šivač konfekcije, vozači kamiona i autobusa, limari, zavarivači, mašinski i inženjeri arhitekture i tehničari, bravari, automehaničari, pekari, prodavci, konobari, inženjeri elektrotehnike, mašinski i elektrotehničari, stolari, rukovaoci građevinskih mašina…

 

U Pomoravskom okrugu, koga uz Jagodinu, Ćupriju i Paraćin čine i Despotovac, Svilajnac i Rekovac, na evdienciji Filijale NSZ je 28.104 nezaposlena lica.

 

Izvor: Telegraf

Gradski odbor Demokratske stranke u Jagodina podržava protest radnika FKS protiv nesposobnog rukovodstva. Još u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2016. godine ukazivali smo na opasnost neadekvatnog reagovanja lokalne samouprave koje   može dovesti do konačnog zatvaranja jagodinskog giganta koji je u vreme kada je DS bio na vlasti zapošljavao 5.300 radnika. Ukoliko i sada lokalna samouprava ne uzme aktivnije učešće u rešavanju ovog najvećeg gradskog problema, egzistencija više hiljada ljudi biće dovedena u pitanje. Nedopustivo je da bivšim radnicima FKS koji su dobrovoljno potpisali rešenja o napuštanju preduzeća uz otpremnine i posle skoro godinu dana nisu isplaćena sva dugovanja. Pozivamo lokalnu samoupravu i Vladu RS na hitno rešavanje ovog problema i što hitniju smenu nesposobnog rukovodstva. Neophodno je takođe da Vlada RS donese mere koje bi pokrenule povećanje priozvodnje u FKS čime bi se omogućilo zapošljavanje mladih, ali i drugih kadrova.

 

Autor teksta: Tamara Milenković

Nakon četiri godine sudskog postupka koje je protiv njega vodilo preduzeće „Ravanica“ iz Ćuprije zbog „bubašvabe u bonžiti“, Goran Papović, predsednik NOPS-a oslobođen je svih optužbi.

 

Podsetimo, Goran Papović pozvao je potrošače da ne kupuju proizvode „Ravanice“ sve dok se poljoprivrednoj inspekciji ne dozvoli kontrola pogona za proizvodnju. Sve to se odigralo nakon što je potrošač u bonžiti pronašao bubašvabu i proizvod uz račun dostavio organizaciji potrošača.

 

Načelniku Sektora za bezbednost hrane u Ministarstvu poljoprivrede lično je predat sporni uzorak, nakon čega je načelnik uputio inspekciju. Međutim, inspekciji je dva puta zabranjen ulaz u proizvodni pogon “Ravanice”.

 

Tek pod pretnjom policije u trećem pokušaju, kako navode u Javnom glasilu potrošača Srbije, izvršen je inspekcijski nadzor, a nakon čega je zbog utvrđenih nepravilnosti pokrenut prekršajni postupak.

 

Izvor: Telegraf

Menjačnica "Bell" u ulici Knjeginje Milice u Jagodini opljačkana je sinoć oko 20 časova.

 

Za sada nisu poznati detalji razbojništva, ali sudeći po veoma prometnoj lokaciji i vremenu pljačke razbojnici nisu marili zbog velikog broja potencijalnih svedoka.

 

Pre nekoliko dana opljačkana je menjačnica "Zlatna para" na uglu ulica Gine Pajević i Kapetana Koče i to je bila peta je u nizu opljačkanih u proteklih godinu i po dana. I ta menjačnica nalazi se na veoma prometnoj lokaciji u blizini Zelene pijace.

 

Razbojnik sa fantomkom na glavi je i uz pretnju vatrenim oružjem opljačkao nekoliko hiljada evra. Predhodne četiri pljačke menjačnice dogodile su se takođe dogodile u centru grada i prometnim lokacijma i uz pretnju pištoljem.

 

Gotovo sve pljačke odigravaju po istom sistemu, odnosno razbojnik sa fantomkom na glavi uz pretnju pištoljem seje strah i vrši razbojništvo.

 

Policija je ranije preko medija upućivala pozive građanima za pomoć i čak obajviljivala fotografije lica koje je izvršilo jednu od pljački pištoljem.

 

U Jagodini je 2013. godine ubijen vlasnik menjačnice Milenko Savić (45), čije ubistvo nije rasvetljeno.

 

Izvor: Blic

Nesrećni čovek je parkirao automobil, a vozač taksija naleteo je na njega iz suprotnog pravca, u trenutku dok je prelazio ulicu.

 

Sedamdesetjednogodišnji Života Živković iz Paraćina poginuo je u subotu u neposrednoj blizini stočne pijace u tom gradu kada ga je, dok je prelazio ulicu, udario taksista koji je vozio iz pravca Striže.

 

Nesrećni starac zadobio je stravične povrede i jedva je davao znake života kada je stigla Hitna pomoć, ali je vrlo brzo preminuo.

 

Kako saznajemo, Živković je pošao na stočnu pijacu da kupi prase. Parkirao je automobil, a vozač taksija naleteo je na njega iz suprotnog pravca u trenutku dok je prelazio ulicu.

 

Policija utvrđuje uzrok tragedije.

 

Izvor: Telegraf, Foto: Ilustracija

Policijska uprava u Jagodini saopštila je danas da je uhapšen M.R (22) iz Jagodine, koji se tereti da je, uz pretnju nožem, od radnice jedne prodavnice u gradu oteo novac i cigarete.

 

"M.R je uhapšen brzom i efikasnom akcijom pripadnika MUP, neposredno pošto je, kako se sumnja izvršio razbojništvo", stoji u saopštenju.

 

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo razbojništva M.R je po odobrenju Višeg javnog tužilaštva, određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti sproveden nadležnom  tužilštvu, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug

Zbog neprenošenja matičnih podataka u elektronski oblik reagovalo Ministarstvo državne uprave. Postoji li zakonska obaveza za matične knjige od pre 2009?

 

NAČELNICI šest opštinskih uprava u Srbiji završiće na sudu zbog neizvršenja rešenja upravnih inspektora, saznaju “Novosti”. Zbog toga što opštine nisu ispoštovale naloge Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i prenele podatke iz matičnih knjiga u elektronski oblik podnete su prekršajne prijave protiv načelnika iz Jagodine, Prokuplja, Vlasotinca, Bele Crkve, Ljubovije i Aleksandrovca.

 

Kako navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, upravna inspekcija je u drugoj polovini 2016. godine u svim lokalnim samoupravama sprovela inspekcijski nadzor nad primenom propisa o matičnim knjigama u delu koji se odnosi na obavezu obezbeđivanja vođenja drugog primerka matičnih knjiga primenom elektronskih sredstava za obradu i skladištenje podataka.

 

- Nadzor je rađen kako bi se utvrdilo pravo stanje prenosa i kako bi se one lokalne samouprave koje su kasnile sa unosom navele da ovaj posao ubrzaju - kažu u ministarstvu. - U toku nadzora načelnicima 98 uprava rešenjem upravnog inspektora naloženo je da do isteka zakonom utvrđenog roka obezbede vođenje drugog primerka matičnih knjiga u elektronskom obliku. Zbog neizvršenja ovih rešenja do sada su protiv šest načelnika nadležnim sudovima podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Načelnik opštinske uprave u Aleksandrovcu Dobrila Vukojević kaže, za “Novosti”, da ne postoji zakonska obaveza prevođenja matičnih knjiga pre 2009, odnosno od trenutka kada je Zakon o matičnim knjigama stupio na snagu.

 

- To znači da mi moramo da vodimo drugi primerak matičnih knjiga samo u poslednjih sedam godina, a ne retroaktivno od rata do danas - smatra naša sagovornica. - Ideja ministarstva je veoma dobra, i mi se trudimo u skladu sa svojim mogućnostima, ali nismo uspeli to da postignemo iz objektivnih razloga. Od sedmoro matičara, troje je bilo na dužem bolovanju, a ovu oblast mogu da rade samo ljudi s posebnim ovlašćenjima i sertifikatima, a ne bilo ko. Ne razumem ovakav tretman nadležnih prema opštini kada za to ne postoji zakonsko pokriće.

 

Prokupački načelnik opštinske uprave Nikola Koprivica kaže da je o prijavama čuo iz medija i da ništa zvanično nije dobio.

 

- Na ovom mestu sam od 16. maja prošle godine i ne vidim svoju odgovornost za posao koji se radi poslednjih sedam godina - kaže on. - Za šest meseci koliko sam na funkciji radimo punom parom i prenos matičnih podataka nam je prioritet.

 

On, međutim, dodaje da je u proteklih sedam godina otkad traje postupak promenjeno šestoro načelnika opštinske uprave, a da će on kao sedmi jedini završiti na sudu.

 

SMANjENA "CRNA LISTA"

“CRNA lista” opština koje nisu uspele da za sedam godina prenesu ni polovinu matičnih podataka u elektronski oblik, od nove godine do danas skraćena je za dve lokalne samouprave. Bosilegrad i Sjenica su uspeli da izbegnu sud, pošto ih nema na najnovijem spisku ministarstva.

 

Izvor: Večernje novosti

Strana 1 od 126

Pogedajte srodne vesti >>>

uzivofilmovi